Drenajul limfatic

Limfa este formata din lichidul interstitial, care este colectat de capilarele limfatice si apoi directionat spre inima, avand ca statii intermediari ganglionii limfatici.

Prin drenaj limfatic se elimina deseurile care provin din metabolismul celular si se mentine echilibrul apei si electrolitilor din spatiile interstitiale.

Tratament vergeturi

Activitatea fizica amelioreaza circulatia limfei si drenajul substantelor nocive. Mentinerea pentru perioade lungi de timp a pozitiei asezat, pozitia incorecta, sedentarismul, stresul prelungit, celulita, tulburarile de circulatie periferica, afectiunile pulmonare, cardiace, renale si endocrine sunt cativa dintre factorii care pot afecta circulatia limfei in organism.

Urmare a drenajului limfatic, are loc cresterea productiei de limfocite, cu rol in sinteza anticorpilor, determinand astfel stimularea proceselor imunitare. De asemenea, este accelerata resorbtia lichidelor in exces din interstitiu si resorbtia edemelor, favorizand regenerarea tesuturilor.

Drenajului limfatic este indicat in:

  • afectiuni de origine circulatorie (insuficienta venoasa si limfatica, varice, ulcer varicos)
  • edeme posttraumatice si postoperatorii din fracturi, entorse, hematoame, distrofii, postmastectomie
  • nevralgii (de trigemen, facial, intercostale) si afectiuni reumatismale (dureri cervicale, lombare, periartrita scapulohumerala, coxartroza, gonartroza)
  • sechele dupa accident vascular cerebral
  • afectiuni respiratorii: astm, bronsita, gripa, sinuzita
  • afectiuni ale sistemului nervos, stres, migrene, insomnie